Cerrahi Guide Nedir?

İmplant tedavisini kolaylaştıran bir sistemdir. Hastaya implantlar yerleştirilmeden önce, hangi implantı nerede hangi açıyla hangi boy ve çapta kaç adet kullanmamız gerektiğini belirleyen bir yöntemdir.

Yani hastaya daha hiç dokunmadan nereye kaç adet implant yapacağımıza karar verip bir cerrahi rehber yapabiliyoruz.

Cerrahi Guide nasıl uygulanır?

Tedaviye başlamadan önce hastadan sadece panaromik film değil 3 boyutlu film dediğimiz tomografi (CBCT) de alınır. Bu tomografi bize hastanın çene kemiği hakkında detaylı bilgiler vermektedir. Çene kemiğinin kalınlığı hangi bölgelerde implanta uygun, kemiğin kalitesi hangi bölgelerde daha iyi bunu tomografide net şekilde görebiliyoruz.

Tomografi çekildikten sonra, dijital sistem ağız içi tarayıcılarla ağızdan 3 boyutlu bir dijital ölçü alınır. Bu ölçü işlenip bilgisayar ortamına aktarılır. Elimizdeki ölçü daha önce elde ettiğimiz tomografi ile sanal ortamda birleştirilip çakıştırılır, ve hastanın hem çene kemiği hem diş etlerini kısaca implant uygulanacak bölgedeki tüm dokuların tek bir görüntüsü olur Bu da bize implant planlaması için tüm gerekli bilgileri verir.

Elimizdeki bu veriler, implant uygulaması için işleme başlamadan önce, bize ağza yerleştirebileceğimiz cerrahi bir rehber üretim fırsatı verir. Ağza yerleştirdiğimiz bu rehber sert bir malzemeden üretilir ve üzerinde sadece implantların yerleştirileceği yerlere denk gelecek delikler bulunur. Klasik implant uygulamasında implant yerleştireceğimiz kemiğe ulaşmak için kesi yapmak ve o bölgedeki diş etini boydan boya açarak ve görerek çalışmak gerekmektedir. Fakat işleme başlamadan önce implant yapacağımız bölge ile alakalı tüm veriler sanal ortamda elimizde mevcut olduğunda, cerrahi guide dediğimiz klavuzu 3d printer ya da cad cam sistemi kazıyıcılarla üretme fırsatımız olur.

Geleneksel klasik implantolojide normalde 6 implantı ortalama kriterlerle 2 saat içerisinde bitirebiliyor olduğumuzu varsayalım. Cerrahi guide sistemiyle aynı ağza aynı implant adedini yerleştirmek için kullandığımız sistem şu şekilde olmaktadır.

Evet hekimin ayırması gereken süre yine ortalama 2 saat civarında olmaktadır. Ancak bunun 1,5 saati bilgisayar başında planlama ve tasarım yaparak geçmekte, yalnızca yarım saati hasta ağzında geçmektedir. Dolayısıyla bu hem hekimin elini hızlandırmakta, hem yapılan işlemin süresini kısaltmakta, hem yapılan işlemin hesaplanarak yapıldığı için en doğru şekilde olması sağlanmaktadır.

Tabi bu sistemin tek dezavantajı maddi boyutudur. Bunu da hastalara elimizden geldiği kadar az yansıtabrak uygulamaya çalışıyoruz.

Bu sistemin bir diğer avantajı ise diş eitnde herhangi bir kesi işlemi yani insizyon yapılmadan uygulanabilir olmasıdır.

İnsizyon yapmadan sadece implantların yerleşeceği noktalarda birer delik açmak yeterli olmaktadır. Bu da bize işlem sonunda dikiş atmadan hastamızı evine gönderebilmek avantajı sunuyor. Yani cerrahi guid ile yapılan işlemlerde kabaca herhangi bir sütur işlemine yani dikiş atmaya gerek olmaksızın implantlar yapılabilir.