Zirkonyum

Normal porselenlere nazaran daha estetik duran zirkonyumun yapım aşamaları porselenle tamamen aynıdır. Ancak kullanılan malzemenin farklı olması ve kullanım amacının farklı olması burada hekimin malzemeyi çok iyi tanıyor olmasını gerektirir. Burada diş preperasyonu sırasında hekimin kullanacağı malzemenin kalınlığını biliyor olması ve buna göre bir diş kesimi yapması gerekir. Provalar esnasında ise makaslama dirençlerine karşı dikkatli olunması gerekir. Zirkonyum eski tip metal destekli kaplamalara göre ( eski adıyla mdp) daha estetik bir malzemedir. Kullanım alanları da çok benzer olup eski tip porselenlerin kullanıldığı alanların çoğunda zirkonyum da kullanılabilir.

Zirkonyumun metal destekli porselene göre bir diğer avantajı, eski tip porselenler ağızda diş üzerinde yapışık kaldığı süre boyunca zamanla diş etinde renk değişikliğine sebep olur. Ve bu diş etinde mor- siyah bir yansıma olarak gözlenir. Yıllarca kullanıldıktan sonra estetik şikayetle gelen hastaların çoğunda günümüzde metal destekli porselenlerin ön dişlere uygulandığını görüyorum. Bu durumda eski porselenleri söküp, altındaki dişleri tedavi edip sonrasında diş etlerindeki renklenmenin düzelmesi için geçici diş kullanarak bir süre bekliyorum. Diş etleri eski sağlıklı rengine kavuştuktan sonra tekrar hassas şekilde ölçü alıp yeni tip zirkonyum kaplamalar ya da monolitik zirkonyum ya da full porselenlerle restorasyonları değiştirip daha estetik sonuçlara ulaşabiliyorum.

Zirkonyum  Dişler, gerçek diş morfolojisinin birebir taklit edildiği renk seçiminin doğal dişlere en yakın renk olarak seçildiği estetik ve fonksiyonu tamamlamak için mükemmel malzemelerdir.

Zirkonyumları yapmak için öncelikle dişleri bir miktar yani restorasyonun oturacağı alan kadar kesmek, freze etmek gerekir. Bu ağız içerisinde su eşliğinde ve lokal anestezi ile yapılan bir işlemdir. Diş kesme işlemi hassas bir şekilde yapıldıktan sonra ağız içi ölçü alınır.

Daha sonrasında hastanın kesilen dişleri özellikle de ön bölgede ise hastanın estetiğini tekrar düzeltmek için aynı gün içerisinde geçici diş yapılıp simante edilir. Yani hasta evine kesik dişlerle gönderilmez. Dişin vital olduğu durumlarda diş kesimi işleminden sonra sıcak soğuk hassasiyetinin önüne geçmek ya da azaltmak için geçici diş yapılması son derece faydalıdır.

Zirkon üretilmeye başladıktan birkaç gün sonra ağız ile uyumunu kontrol etmek için provalar yapılır. Bu provaların sonunda son düzenlemeler yapılıp renk tam olarak seçildikten sonra diş bitirilmiş olur ve geriye sadece simantasyonu yani yapıştırma işlemi kalır.

Son seansta ise dişin yapıştırma işlemi uygulanıp hastanın günlük hayatında kullanması sağlanır.

Protezin yani kaplamanın simantasyon işleminden yaklaşık 1 hafta sonra hasta kontrole çağrılır. Burada ise erken temasların düzeltilmesi, diş eti ve siman artıklarının kontrolü, okluzyon kontrolü sağlanır. Bu şekilde tedavi bitirilmiş olur.