Endokron – Inlay – Onlay

Dişin herhangi bir sebeple çürük, kırık vs. kırıldığı ve tamir edilmesinin zor olduğu durumlarda bazen ağız içinde direkt uygulama yapmaktan ekiniriz. Aynı porselen ya da zirkonyumlarda olduğu gibi diş preparasyonu özel tekniklerle yapıldıktan sonra hassas bir ölçü alınır. Ve bu ölçü üzerinde indirekt olarak kompozitten endokron, overlay, onlay, inlay gibi isimlerle anılan restorasyonlar hazırlanır. Bu restorasyonlar dişin yeniden kırılmasına tamamen engel olan ve uzun ömürlü belki bazı noktalarda kaplamalardan bile daha sağlam sayılabilecek restorasyonlardır.

Kendine ait özel yapıştırıcılarla çok sağlam bir şekilde yapıştırılan bu restorasyonlar özellikle endokron vakalarında hayat kurtarıcı rol oynamanyadır. Kanal tedavisi görmüş ve daha sonra dolgusu düşmüş ya da vidası çıkmış ya da tamamen kırılmış dişlerde bazen kaplama yapabilecek kadar diş dokusu bulamayabiliyoruz. Bu durumda dişin kökünde kanal tedavisi yapıldığı için kullanabileceğimiz bir alan ortaya çıkar ve özel diş kesim teknikleri ile diş hazırlığı yapılır. Ölçü alındıktan sonra diş hazırlığı ağız dışında yapılır ve bir endokron hazırlanır.

Dişin içerisine köklerine kadar sıfıra sıfır bir şekilde oturan tamamen dayanıklı mantar tıpasına benzer bir restorasyonumuz olur ve geleneksel yöntemlerle kurtaramayacağımız bu dişi indirekt kompozit tekniği ile oluşturduğumuz endokron sayesinde kurtarabilir hatta hastamızın uzun yıllar kullanmasını sağlayabiliriz. Bu yöntemi ülkemizde sınırlı sayıda klinik kullanmaktadır. Bu nedenle kırılan dişlere hemen çekim kararı vermeden önce alanında uzman hekim tarafından endokron yöntemiyle kurtarılıp kurtarılamayacağını görmekte fayda vardır.