Beyazlatma

Dişlerde sadece renkten şikayetçi olan hastalarımıza yapılabilen estetik bir işlemdir.

Beyazlatma işlemi yapılmadan önce ne olursa olsun diş temizliği ya da en azından bir polisaj yapılarak diş yüzeyinde oluşan ve gözle görülemeyecek kadar ince zar tabakası gibi oluşan plağı kaldırmak gerekir. Aksi takdirde kullandığımız beyazlatma solüsyonu bu zarın üzerinde kalacak ve beyazlatma tam olarak istediğimiz sonucu vermeyecektir.

Diş hekimleri beyaz renkleri normal insanlardan farklı olarak sınıflandırarak harf ve rakamlarla belirtirler. Yani hekimler için beyaz diye bir renk yok, beyazın çok sayıda tonu var. Beyazın doygunluğu, transparanlığı, içerisinde barındırdığı mavi ve sarı renk miktarına göre renkleri sınıflandırmaktayız. Bu sınıflandırma A1 A2 B1 gibi rakam ve harflerden oluşan simgelerle ifade edilir. Bu sınıflama bize işlemden önce hastanın rengini klassifikasyon etme yani bu sınıflamanın içerisinde hastaya uygun olan rengi seçme fırsatı sunuyor. Hastanın işleme başlamadan önceki diş rengi alındıktan sonra bir de fotoğraf alınır. Yalnız fotoğraf çekilirken dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır. Bulunduğumuz ortamın ışığı di,ş rengini fotoğraf makinesi ya da fotoğraf her ne ile çekilecekse o cihazın kamerasını çok etkileyeceğinden aşırı beyaz ya da aşırı sarı görünebilir. Bu nedenle fiziki şartları iyi değerlendirerek beyazlık fotoğrafı çekilmelidir. Mümkün olduğu kadar beyazlatmanın başlangıcı ve sonunda fotoğrafa çekimi yapılırken aynı ortam tercih edilmelidir. Zira söylediğim şartlara dikkat edilmezse son çekilen fotoğraf ilk çekilen fotoğraftan daha sarı bile görünebilir.

Hastanın diş yüzeyindeki tartar ve plaklar temizlendikten sonra eğer herhangi bir diş eti kanaması yoksa tedaviye başlanabilir. Varsa kanama durdurulur. Diş etleri izole edildikten sonra diş beyazlatma solüsyonu dişlerin yüzeyine sürülür ve mavi lazer ışıklı beyazlatma cihazı ağız dışına yerleştirilir. Genelde aynı gün içerisinde 2 kür şeklinde yapılan beyazlatma işlemi ortalama 1 saat 15 dakika civarında sürmektedir. Kürler uygulandıktan sonra beyazlatma solüsyonu hastanın yutmaması için suction yardımıyla temizlenir ve izolasyon malzemeleri ağız dışına çıkarılır. Hastanın bir süre dinlenmesi sağlandıktan sonra tedavi bitimi fotoğraf aşamasına geçilir. Bu fotoğraflar eğer istenirse başlangıç ve bitim yan yana konularak beyazlıkta karşılaştırma işlemi yapılabilir. Kliniğimizde bulunan özel tek kullanımlık şarjlı diş fırçası ile beyazlatma için açılan dentin tübüllerinin kapanması amacıyla bir diş fırçalaması da önerilir. Bu hem beyazlığın daha uzun süre korunmasına yardımcı olur hem de şarjlı fırça kullanmaya başlamak isteyen ama örnek bulamayan hastalar için fırça ile tanışma fırsatı olur.