Endokron Restorasyon

İnlay, onlay, overlay, endokron gibi yöntemler indirect kompozitlerden ya da cad-cam sistemleri ile uygulanabilen, dişin korunmasına yönelik restorasyon şekilleridir. Genellikle kanal tedavili dişlerde overlay ya da endokron dediğimiz yöntem son derece kullanışlı ve dayanıklıdır. Çoğunlukla kanal tedavili dişlerin %80’i dolgudan oluşmaktadır. Kalan %20’lik kısım ise dişin kendi duvarları olarak kalmaktadır. Yalnız bir problem var ki dişin esneklik katsayısı ile dolgunun esneklik katsayısı farklı olduğu için, çiğneme basıncına karşı gösterdikleri dayanıklılar da farklı olacaktır. Eğer kanal tedavili diş endokron ya da bir kaplama ile korunmuyorsa sıklıkla karşılaştığımız durum dişin ya da dolgunun kırılması ve dişin çekime gitmesi olayıdır. Endokron, overlay gibi yöntemler ise dişin kendi dış duvarlarını koruyarak eksik olan bölümü sanki bir puzzle parçası gibi tamamlayıp, koruma altına alan son derece dayanıklı bir restorasyondur.

Endokron nasıl üretilir?

Diş içerisi hazırlandıktan sonra elde ettiğimiz model üzerinde özel ekipmanlar ile kompozit dolgu malzemesinden dişin kendisini taklit edecek kadar doğal bir şekil ve renkte hekim ya da laboratuvar tarafından üretilebilir. Üretilirken kompozit ya da porselen gibi malzemeler kullanılabilir. Bir diğer yöntem ise cad-cam sistemidir ki bu sistem bilgisayar tarayıcılı ağız içi kamerası kullanılarak üretilir. Cad-cam sistemi diğer yöntemlere göre daha maliyetlidir.

Endokron restorasyon hastaya nasıl uygulanır?

Kanal tedavisi başarılı olduktan sonra dişin içerisinde çürükler ve dişin kırılmaya meyilli bütün kısımları tamamen alınır. Son teknoloji ve uygun frezlerle dişin içerisine bir yuva açılır. Ardından ağız içinden alınan ölçü ya da ağız içi kamerasıyla taramadan sonra endokron üretilir. Yapım aşaması tamamlandıktan sonra sanki elimizde bir anahtar, kilit varmışçasına iki puzzle parçası birbirine milimetrik olarak sıfıra sıfır hassasiyetiyle oturacak şekilde hazırlanır ve neredeyse yükseklik olmayacak şekilde yapıştırılır.

Endokron düşer mi ya da kırılabilir mi?

Nadiren de olsa düşebilir. Düştüğü taktirde normal bir kaplamadan çok daha kolay bir şekilde tekrardan yapıştırılabilir.

Hastanın çok ciddi bir diş sıkma problemi yok ise ya da ciddi bir darbe almaz ise endokron genellikle kırılmaz.

Kaplama ile endokron arasındaki farklar nelerdir?

Endokron dişi tamamen korumaya yönelik bir tedavi yöntemidir ve dişe herhangi bir zarar vermez. Kaplama ise dişin dış duvarlarına şapka şeklinde oturan bir yöntem olduğu için dişin dış duvarlarına zarar verilerek yapılır.

Endokron restorasyonun hastaya en ufak bir zararı yoktur aksine dişi korumak için üretilmiş bir tedavi yöntemidir.

Endokron restorasyon konusunda daha detaylı bilgi ve muayene için Dt. Ediz Cem Türk’ ten randevu butonunu tıklayarak arama sayfasına yönelip arama butonuna basarak kliniğimizden randevu talep edebilirsiniz. 

İletişim : 552 449 00 77