İmplant ve Köprü

İmplant ve Köprü arasındaki farklar ve  benzerlikler nelerdir?

İmplant ve köprü arasında dişlere zarar verme açısından farklar mevcutken, her ikisinde de diş eksikliğini gidermek ve üzerlerine kron takılması yönünden benzerlikler bulunmaktadır.

İmplant yapılırken dişlere zarar verilir mi?

Hayır. İmplant eksik olan diş bölgesinde dışarıdan göremeyeceğimiz çene kemiğinin içerisine yerleştirilir. Yani, diş eksikliği olan bölgenin yanındaki dişlere hiç dokunulmadan ortadaki diş olmayan bölgeye uygulanır. Ve uygulanan implantın üzerine tek başına diş yerleştirilir. Bu sayede önde ya da arkada bulunan dişlere hiç bir zarar verilmeden yapılabilir.

 

Köprü yapılırken dişler kesilir mi?

Bir ya da birden fazla diş yoksa, bu durumda köprü yapmak alternatifler arasındadır. eksik olan dişin önünde ve arkasında eğer sağlam dişler varsa, bu durumda o sağlam dişler küçültülerek üzerlerinden ölçü, alınıp çeşitli materyallerle üzerine köprü yapıştırılabilir.

Bu materyaller hastadan hastaya değişiklik göstermekle birlikte, zirkonyum, metal destekli porselen, monolitik zirkon gibi farklı malzemelerden üretilebilir.

Tabi bu malzeme seçiminin hastanın diş yapısına uygun şekilde yapılması gerekir. Örneğin diş sıkma yani bruksizm olan bir hastada zirkon destekli porselenlerden kaçınmak gerekir. Çünkü porselenler yeterince dayanıklılık sağlamayabilir ve kırılabilir.

Köprü yapılacağı durumlarda diş sayısı 2-3 veya daha fazla olarak seçilebilir. Bu durumda kullanılacak olan dişlerin sağlamlığı ve sayısı da göz önünde bulundurulmalıdır. Köprü ayağı olarak kullanılacak olan dişlerin ömrünün ve çene içerisindeki pozisyonunun iyi değerlendirilmesi gerekir. Örneğin köpek dişinden 20 yaş dişine kadar yapılan çok uzun bir köprü, hem köpek dişi hem de 20 yaş dişine zarar verecektir. Aynı zamanda bu kadar uzun bir köprüde krıık yaşanma ihtimali bir hayli fazladır. Çünkü bu kadar uzun yapılan köprülerde ya diş kaybı, ya da köprünün kırılması ile sonuçlanan durumlar söz konusu olabilmektedir. Bu durumu genellikle bir insanın üzerine 3 insan koyup onu yıllarca taşımaya zorlamaya benzetiyorum. Bu durumda dişler bu kadar ağır yüklerin altında ezilecek ve bu yükü taşıyamayacaktır. Ve bunun sonu ayak olarak kullanılan dişlerin çekilmesine kadar gitmektedir. Bu nedenle köprü planlaması iyi yapılmalıdır. Yani implant ve köprü arasındaki farklar ve benzerlikler incelenecek olduğunda benzer olan şeyin diş eksikliğini gidermek olduğu söylenebilir.

 

İmplant mı daha iyidir yoksa köprü mü?

Her ikisinin de kullanım alanları farklıdır.

İlk önce köprü ve implant kavramlarını daha yakından incelemeliyiz.

İmplant; eksik olan dişin olduğu çene kemiğine yerleştirilen yapay bir vidadır. İmplant başka bir şeydir, üzerine takılan kaplama ise başka bir şeydir.

Kron; bir diş küçültüldükten sonra dişin üzerine yapıştırılan 1 üye kaplamaya verilen addır. Bu kaplamanın malzemesi farketmeksizin adı krondur.

Köprü ise birden fazla krona verilen addır. yani birleşik şekilde birkaç dişten oluşan kaplamalara köprü adı verilir.

Yani implant yapıldıktan sonra üzerine bir kaplama, ya da birden fazla diş yani köprü de takılabilir.

Dışarıdan implantı göremeyiz, dışarıdan ancak implantın üzerine takılan bir kaplamayı görebiliriz

İmplantı ise sadece bir çene filminde; örneğin tomografide ya da panaromikte ya da periapikal röntgende görebiliriz.

Eksik olan dişi tamamlamak için her durumda uygun tedavi değişkenlik gösterir. Örnekle açıklayacak olursak;

Yaş olarak çok genç hastalarda eğer diş eksikliği olan bölgede kemik durumu ve kalitesi iyiyse, hastanın sistemik herhangi bir rahatsızlığı yoksa implant son derece makul bir seçenektir.

Ancak yaş olarak daha ileri olan, implant yapılmasını engelleyen şeker hastalığı gibi sistemik rahatsızlıkları olan hastalarda ise, eğer yeterli sayıda ve yeterli sağlamlıkta diş varsa, bu durumda köprü daha mantıklı bir hale gelebilir. İmplantla ilgili sistemik rahatsızlıkları bir başka makalede anlattım. Bu makaleye ulaşabilirsiniz.

Dişler arasındaki aralık kapandıysa implant yapılabilir mi?

Evet. Ama bu mesafenin dikkatlice incelenmesi gerekir. Diş çekileli çok uzun yıllar olduysa ve çekim bölgesindeki kemik inceldiyse, o zaman implant biraz daha uzak ihtimal olarak düşünülmelidir. Ancak diş çekilen bölgede çok büyük defektler yoksa, kemik hala sağlamsa ve dişlerin yeri çok fazla değişmediyse ve boşluk kaymadıysa o zaman implant hala düşünülebilir mantıklı bir seçenektir. Bu durumun ağız içi detaylı muayene ve röntgenle dikkatlice incelenmesi ve daha sonrasında planlama yapılması gerekir.

Bu makalede implant ve köprü arasındaki farkları detaylı şekilde inceledik.

Diğer soru ve sorunlarınız için iletişim sayfamızdan mail atabilirsiniz.

TDB Fiyat Listesi Link.

Randevu için Tıklayınız